Citytrip Lyon VOLGEBOEKT

25/09 Eerste kennismaking: Villeurbanne - Quartier Etats-Unis - Fourvrière (A) Mercure Beaux Arts ****
Eerste kennismaking: Villeurbanne - Quartier Etats-Unis - Fourvrière (A)

Rechtstreekse vlucht SN Brussels naar St-Exupéry Lyon. 

Van de luchthaven met het TGV station van Calatrava rijden we richting  de Hallen “Paul Bocuse” waar onze smaakpapillen reeds zullen geprikkeld worden, een eerste kennismaking met het gastronomische Lyon. Een unieke overdekte markt waar 48 handelaars hun beste Franse en streekprodukten tentoonstellen.
De sterrenchef Paul Bocuse, ambassadeur van de top gastronomie gaf zijn naam aan deze hallen. Kwaliteit en creativiteit waren zijn geheimen die zijn succes verklaarden.
 
We genieten er van een vrije lunch. Men heeft er tal van mogelijkheden om te savoureren van verschillende proeverijen.
 
In de namiddag maken we een busrondrit in de wijken met een merkwaardige urbanisatie uit de jaren 30 van de vorige eeuw: Villeurbanne met zijn hoogbouwarchitectuur van de jaren 1920-1935, de arbeiderswijk en Etats Unis, de cité van de architect Tony Garnier en zijn 25 muurschilderingen.
Vandaar rijden we naar de Fourvière heuvel, het hoogste punt van de stad via Romeinse resten naar de indrukwekkende neo-byzantijnse basiliek van Notre- Dame de Fourvière.
 
De late namiddag bereiken we ons hotel: Mercure Centre Beaux Arts, zeer centraal gelegen in de Presqu’île en pas vorig jaar volledig gerenoveerd!
 
We gebruiken een gezamenlijk avondmaal in de nabijgelegen ‘Grand Café des Négociants”;
een gebouw daterend uit 1864 met een prachtig decor ‘Second Empire’
 

26/09 Presqu'île & Vieux Lyon (O - M - A) Mercure Beaux Arts ****

In de voormiddag verkennen we te voet de Presqu’île:  van de Place Bellecour tot de Place des Terreaux.
De Place Bellecour, aangelegd tussen de 17de en 19de eeuw, is het grootste plein en het hart van de stad met zijn ruitersstandbeeld van Louis XIV. We ontdekken nog andere mooie pleinen als la Place des Celestins, des Jacobins, la République, Codeliers om te eindigen op la Place des Terreaux met het stadhuis, en het  Musée des Beaux Arts, en la Place de la Comédie met de Opera en de gedurfde realisatie van Jean Nouvel.
 
We steken de Saône over en begeven ons naar de Vieux Lyon waar we een gezamenlijke lunch gebruiken in Café l’ Epicerie, dat deel uitmaakt van het luxe hotel Cours des Loges.
 
Na de maaltijd wandelen we door de Vieux Lyon, een geheel van gotische architectuur en  Renaissance, zijn Cathédrale St-Jean en lopen door de ‘traboules’, passages, verbindingsgangen met prachtige binnenkoeren en trapzalen, die door de zijdewevers werden gebruikt om een regenbestendige oversteek te maken naar andere straten. We ontdekken eveneens de vroegere Joodse woonwijk.
 
We nemen een gezamenlijk avondmaal in brasserie “Léon de Lyon”, daterend van 1904 met een heel aparte sfeer, een warm interieur en een zeer lekkere keuken
 

27/09 Confluences en Musée des Confluences (O - M) Mercure Beaux Arts ****

Met het openbaar vervoer begeven we ons naar de wijk Confluences, gelegen bij de samenkomst van de 2 rivieren de Rhône en de Saône.
We bezoeken vrij het pas geopend Musée des Confluences, een ontwerp van het Oostenrijks architectebureau Coop Himmelb(l)au is het museum van de wetenschap en samenleving.
Het ontwerp voldoet aan de wetenschap en culturele vereisten: de compositie van het gebouw bestaat uit een kristal en een wolk, respectievelijk symbolen voor het bekende en onbekende; of de bekende omgeving van he heden en de onzekere vaagheid van de toekomst. Het gebouw rust op een basis, de wolk lijkt boven de Jardin du Confluent te hangen +/- 8 m boven het grondoppervlak.
 
 
We nemen een gezamenlijke lunch in de vorm van een brunch in restaurant “SelCius”, een uitzonderlijk kader van 1000 m2 met een geraffineerde keuken. Gelegen in een vroegere loods waar zout werd opgestapeld.
 
In de namiddag maken we een wandeling met gids door de wijk Confluence, een wijk van 150 ha in volle ontwikkeling, een mooi voorbeeld van hedendaagse stadsurbanisatie. Een nieuwe wijk van woningen, handelszaken, winkelcentra, kantoren, een waterbekken.
We wandelen langs de dokken met oude loodsen die een herbestemming kregen, zoals la Sucrière, een oud suikerfabriek dat nu plaats maakt voor een tentoonstellingsruimte en  locatie voor evenementen, we bekijken o.a. de zetel van “Euronews” een opvallend groenkleurig gebouw; le Cube Orange, een oranjekleurige kubus waarin met verschillende vormen en volumes gespeeld wordt; het oude Douanekantoor; Place Nautique met een woningcomplex van Herzog & de Meuron e.a.
 
Vrij avondmaal
 
Om 21u maken we een busrondrit Lyon by night:  “Lyon, Ville Lumière” is een sterk uithangbord voor deze stad.
 

 

28/09 La Croix Rousse & typisch Lyonees middagmaal - Bouchon (O - M)

Uitchecken hotel.

We begeven ons naar de heuvel van “La Croix Rousse” waar we met een gids een wandeling zullen maken.
Kenners denken bij Lyon ongetwijfeld aan de zijde industrie. De uitvinding van de zgn “jacquard-machine” maakte het nodig dat de ateliers zeer hoge zolderingen hadden. Daarom verhuisden de rijkere zijdehandelaars naar de Croix Rousse heuvel waar eind 18de en begin 19de eeuw verschillende grote zijdeateliers ontstonden waar de “canuts”, de lokale zijdebewerkers en zijdewevers, in dikwijls erbarmelijke omstandigheden, hun ambacht beoefenden.
De ateliers bevonden zich in hoge huizen van dikwijls 7 verdiepingen en de straten waren onderling verbonden door een traboule of nauwe gang doorheen een huizenblok, ten einde de zijde te beschermen tijdens het transport van atelier naar atelier.
We zullen verschillende traboules bezoeken alsook “La maison des Canuts”
Dit museum op de Croix –Rousse heuvel geeft ons een volledig overzicht van de zijdeteelt en de zijdeweefkunst in al haar aspecten.
De enorme Jaquard-machine is werkelijk zeer indrukwekkend en een echt technisch meesterwerk. Er zijn meestal demonstraties tijdens de rondleiding.
 
 
We nemen een gezamenlijke lunch in een typische bistrot in een van de oudste straatjes van Lyon, rue Mercière “Le Bistrot de Lyon” waar we als afsluiter zullen genieten van typische streekgerechten (Quenelle de brochet, Saucisson de Lyon, Tarte praline)  Zulk een bistrot wordt “Bouchon” genoemd.
 
Eventueel nog een uurtje vrije tijd.
Ophalen van de valiezen in het hotel.
De bus breng ons naar de luchthaven.
 
Terugvlucht in de late namiddag
 
 
 

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren. Cookies vertellen ons niet wie je bent.